Over het algemeen zijn er twee types racefietsen

Een fiets die ontwikkeld is om een koers mee te rijden of een fiets die gemaakt is voor wielertoeristen of lange afstanden …

De eerste is een rasechte racefiets:

Deze heeft een frame dat door de jaren ontwikkeld is om snel te rijden en niet uit de bocht te vliegen in de koers als je tijdens de laatste kilometers, vol risico, vecht voor een goede positie. Ze sturen fantastisch in een afdaling tegen hoge snelheid en zijn zo licht mogelijk gemaakt dat je geen uitvluchten kan hebben op een klim. Meestal geldt hier de regel: hoe lichter, hoe duurder. Denk dus goed na waarvoor je hem gaat gebruiken, want té licht is zinloos budget.

Goed voor

  • Echte wedstrijden te rijden
  • Controle over je fiets zowel tijdens afdaling als klim, ritten in peloton

Niet goed voor

  • Je andere fietsen in de garage.

De tweede type fiets is een granfondo of endurance fiets:

Deze hebben vaak dezelfde componenten en laklagen als hun lichtere tegenhangers van hierboven, maar zijn specifiek ontwikkelt voor meer comfort. Sommige profrenners kiezen deze fietsen voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers en koersen als Paris Roubaix. De banden zijn meestal iets breder en gaan een stuk langer mee dan de tuben waar echte coureurs mee rijden omdat ze veel minder snel lek rijden. Vaak zijn ze iets meer op te bouwen, zoals bijvoorbeeld vaste spatborden die dan weer heel handig zijn als je in de regen gaat rijden.

Goed voor

  • Mensen die een sportieve racefiets willen, maar met meer comfort aan dezelfde snelheid

Niet goed voor

  • Criteriums te rijden, of in peloton waar er nerveus heen en weer geschoven wordt
  • Naar de bakker te rijden, aan het station of aan een fuif te laten staan

Heel belangrijk bij een koersfiets is de maat. Als hij niet 100% past, dan heb je vroeg of laat pijn waar je geen pijn mag hebben en zal je je kinesist beter kunnen leren kennen. Gelukkig kunnen wij wel een handje helpen bij het bepalen van die maat.

Prijsklasse

Een beetje deftige koersfiets begint vanaf €1500 maar dit kan al snel uit de hand lopen naargelang je wens van merk, kleur, vorm, wielen, pedalen, stuur, zadel, fietsbel, …

Ride Bikes

Nijverheidslaan 21 - 3290 DIEST

+32 (0) 13 306 316

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie